Bank of Korea vraagt om uitbreiding van toezichtsautoriteit

Bank of Korea vraagt om uitbreiding van toezichtsautoriteit

2025-07-13 policy

Seoul (zondag, 13 juli ‘25)
De Bank of Korea wil meer toezicht op de financiële sector om financiële stabiliteit te waarborgen door macro-prudentieel beleid en toezicht op niet-banken te versterken.

Verzoek tot Wijziging van Financiële Structuur

De Bank of Korea (BoK) heeft een voorstel ingediend bij de nationale beleidscommissie om meer controle te krijgen over macro-prudentieel beleid en financiële reguleringen in Zuid-Korea. Het voorstel komt te midden van discussies over hervorming van de financiële toezichtstructuur, wat benadrukt dat de BoK haar rol significant wil uitbreiden ten opzichte van de huidige bevoegdheden van de Financial Services Commission (FSC) en de Financial Supervisory Service (FSS) [1][2].

Uitbreiding van Toezichtsbevoegdheden

De kern van de eis van de BoK bestaat uit het verkrijgen van de bevoegdheid om macro-prudentiële maatregelen te bepalen, zoals de Debt Service Ratio (DSR) en Loan-To-Value (LTV)-ratio’s, die momenteel onder de FSC vallen. Verder wil de BoK ook het recht om onafhankelijke controles op financiële instellingen uit te voeren, inclusief niet-bankbedrijven zoals verzekeraars en kredietkaartenmaatschappijen [3].

Internationale Context en Vergelijkingen

De BoK wijst op internationale voorbeelden ter ondersteuning van haar voorstel. In het Verenigd Koninkrijk, Australië en Noorwegen zijn centrale banken belast met een breed scala aan toezichtsbevoegdheden, wat Zuid-Korea zou kunnen inspireren om de BoK meer autoriteit te geven over macro-prudentieel beleid. Dit zou de BoK in staat stellen meer integratie te realiseren tussen monetair beleid en financiële stabiliteitsdoelstellingen [4].

Implicaties voor de Markt en Nederlandse Belangen

Indien de voorstellen worden aangenomen, kan de hervorming een belangrijke impact hebben op zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven die actief zijn in de Zuid-Koreaanse markt. Voor Nederlandse bedrijven kan de wijziging in toezichtstandaarden betekenen dat er meer aanpassingen nodig zijn in hun bedrijfsvoering om aan nieuwe reguleringen te voldoen. Verhoogde stabiliteit in de Zuid-Koreaanse markt kan echter ook leiden tot een aantrekkelijker investeringsklimaat voor buitenlandse investeerders, waaronder Nederlandse [alert! ‘speculatieve implicaties’].

Bronnen


zuid-korea financiële toezichtsautoriteit