Martial Law in Zuid-Korea Schudt Financiële Markten Door Elkaar

Seoul, donderdag, 5 december 2024.
De noodtoestand in Zuid-Korea, uitgeroepen door president Yoon, veroorzaakte volatiliteit in de markten en wisselkoersschommelingen, met ernstige politieke en economische gevolgen.
Chronologie van de Crisis
President Yoon Suk Yeol kondigde op 3 december 2024 de noodtoestand af en stuurde troepen naar de Nationale Vergadering [1]. Deze dramatische beslissing leidde tot een directe reactie op de financiële markten, waarbij de Zuid-Koreaanse won een nieuw tweejarig dieptepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar [2]. De situatie escaleerde toen bijna 200 wetgevers zich verzamelden in de Nationale Assemblee en unaniem stemden tegen de noodtoestand [2][3].
Marktimpact en Stabilisatiepogingen
De financiële markten reageerden heftig op de politieke crisis. De Kospi-index sloot op 4 december 1.44% lager [2]. Om de markten te stabiliseren, maakte vice-minister van economie en financiën Kim Byung-hwan bekend dat de regering klaar stond met een noodfonds van 10 biljoen won (ongeveer 7.06 miljard dollar) [2]. De Bank of Korea riep een spoedvergadering bijeen om de economische gevolgen te beoordelen [3].
Politieke Nasleep
De oppositie beschuldigt president Yoon van verraad en een mislukte staatsgreep [1]. De Democratische Partij heeft op 5 december 2024 een formele aanklacht ingediend, waarbij ze beweert over camerabeelden te beschikken van militairen die kantoorruimten binnendringen [1]. Duizenden Zuid-Koreanen zijn de straat op gegaan om te protesteren en Yoon’s aftreden te eisen [5]. Als gevolg hiervan hebben Yoon’s eigen medewerkers aangeboden collectief af te treden [5].
Economische Vooruitzichten
Analisten van Morgan Stanley voorspellen dat de economische groei volgend jaar onder de 2% zal uitkomen [2]. Hoewel de politieke situatie zorgwekkend is, wijzen experts erop dat presidentiële crises niet ongebruikelijk zijn in Zuid-Korea. Thomas Mathews van Capital Economics stelt dat de aandelenmarkt zelfs tijdens een afzettingsprocedure goed kan presteren [2]. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft opgeroepen tot een vreedzame oplossing van de politieke meningsverschillen [5].