Toyota investeert 7 miljard yen in ruimtevaartbedrijf Interstellar Technologies

Tokio, dinsdag, 7 januari 2025.
Toyota’s dochteronderneming Woven by Toyota investeert in Interstellar Technologies, met als doel raketproductie te verbeteren via 7 miljard yen investering, getekend in december 2024.
Strategische Investering in Ruimtevaartsector
Woven by Toyota, de technologische dochteronderneming van Toyota Motor Corporation (TYO: 7203), heeft een strategische investering van 7 miljard yen (ongeveer 44.416 million miljoen dollar) aangekondigd in het Japanse ruimtevaartbedrijf Interstellar Technologies (IST) [1][2]. Deze investering, die op 7 januari 2025 werd bekendgemaakt, maakt deel uit van de Serie F-financieringsronde waarin Woven by Toyota optreedt als hoofdinvesteerder [2].
Transformatie van Raketproductie
IST streeft ernaar om Toyota’s expertise in de auto-industrie te benutten voor het ontwikkelen van een efficiënter productieproces voor raketten [2]. Het bedrijf heeft sinds 2020 al nauwe banden met Toyota, met 11 medewerkers die zijn overgestapt van verschillende Toyota-entiteiten [4]. De samenwerking richt zich op het verlagen van productiekosten, het verkorten van doorlooptijden en het versterken van de toeleveringsketen [1].
Groeiende Markt voor Kleine Satellieten
De timing van deze investering sluit aan bij de explosieve groei in de ruimtevaartsector. Het aantal satellietlanceringen is gestegen van 141 in 2016 naar 2.860 in 2023 [4]. Terwijl de Verenigde Staten in 2023 116 lanceringen uitvoerde en China 63, bleef Japan achter met slechts 3 lanceringen [4]. De Japanse overheid heeft als doel gesteld om tegen het begin van de jaren 2030 de nationale lanceercapaciteit te verhogen naar ongeveer 30 lanceringen per jaar [4].
Toekomstplannen en Bestuur
Als onderdeel van de overeenkomst zal Woven by Toyota een bestuurslid benoemen bij IST om het corporate governance te versterken [1][2]. IST werkt ook aan de ontwikkeling van geavanceerde satellietcommunicatietechnologie die directe verbindingen met smartphones mogelijk maakt [4]. Het bedrijf heeft geschiedenis geschreven als het eerste Japanse private bedrijf dat in 2019 een raket succesvol de ruimte in lanceerde [2].