KCMI kondigt nieuw beleid aan voor groei Zuid-Koreaanse kapitaalmarkt

KCMI kondigt nieuw beleid aan voor groei Zuid-Koreaanse kapitaalmarkt

2025-01-21 policy

Seoul (dinsdag, 21 januari ‘25)
Het Korea Capital Market Institute (KCMI) introduceerde nieuw beleid op 20 januari 2025 om de efficiëntie te verbeteren en investeringsmogelijkheden in Zuid-Korea te vergroten.

Strategische Hervormingen

Het KCMI, de enige denktank voor kapitaalmarkten in Zuid-Korea, heeft een omvangrijk pakket aan beleidsmaatregelen aangekondigd [1]. Dit nieuwe beleid komt op een cruciaal moment, aangezien het Zuid-Koreaanse financiële systeem ondanks toegenomen volatiliteit in de financiële markten relatief stabiel blijft [3]. De hervormingen zijn onderdeel van een breder initiatief van de Zuid-Koreaanse regering om de economische groei te stimuleren, waarbij in 2025 alleen al 398 biljoen won aan publieke investeringen is gepland voor de eerste helft van het jaar [2].

Focus op Duurzaamheid en Innovatie

Een belangrijk aspect van het nieuwe beleid is de aansluiting bij Zuid-Korea’s ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het land streeft ernaar om de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 40% te verminderen tegen 2030 ten opzichte van 2018 [1]. Om dit te ondersteunen, worden verbeteringen voorgesteld in het emissiehandelssysteem, dat momenteel meer dan 75% van de nationale uitstoot dekt [1]. Specifieke aanbevelingen omvatten de introductie van nieuwe handelsstructuren zoals ETF’s en termijnmarkten [1].

Versterking van de Vastgoedsector

Als onderdeel van de markthervormingen wordt speciale aandacht besteed aan de vastgoedsector. Nieuwe richtlijnen voor vastgoedtrustbedrijven worden per 31 januari 2025 van kracht [4]. Deze komen op een belangrijk moment, gezien de groei van de grondtrustsector van 70,7 biljoen won in 2019 naar 101,7 biljoen won in 2022 [4]. De nieuwe regelgeving introduceert een gefaseerde implementatie van risicolimieten, die tegen eind 2027 volledig moeten zijn doorgevoerd [4].

Internationale Context en Vooruitzichten

Deze hervormingen komen op een moment dat de arbeidsparticipatie in OESO-landen historisch hoog is, met een gemiddelde van 74% in het derde kwartaal van 2024 [7]. Met name Japan, een belangrijke handelspartner van Zuid-Korea, bevindt zich onder de OESO-landen met recordhoge werkgelegenheidscijfers [7]. De timing van deze hervormingen lijkt strategisch, gezien de aanstaande beleidsvergadering van de Bank of Japan op 22 januari 2025 [1], die mogelijk van invloed kan zijn op de regionale financiële markten.

Bronnen


Zuid-Korea kapitaalmarkt