Zuid-Korea neemt maatregelen tegen valutavolatiliteit

Seoel, dinsdag, 10 december 2024.
Zuid-Korea kondigt noodmaatregelen aan om de valutamarkten te stabiliseren te midden van politieke onzekerheid en kapitaaluitstroom, met name vanwege de stijgende dollar-won wisselkoers.
Acute Marktreactie op Politieke Crisis
De Zuid-Koreaanse won bereikte op maandag 9 december een dieptepunt, waarbij de wisselkoers steeg tot 1,435 won per dollar [4][5]. Deze scherpe daling volgt op de politieke crisis die ontstond na de kortstondige afkondiging van de noodtoestand door president Yoon Suk Yeol [6]. De Koreaanse munt presteerde vorige week het slechtst onder belangrijke valuta’s, met een daling van 1,86 procent ten opzichte van de dollar [6].
Centrale Bank Neemt Voortouw
De Bank of Korea heeft direct gereageerd door een spoedoverleg te organiseren met buitenlandse banken, lokale banken en effectenmakelaars [1]. Tijdens deze bijeenkomst werd benadrukt dat de centrale bank klaarstaat om marktstabiliserende maatregelen te implementeren, waaronder onbeperkte liquiditeitsverstrekking sinds 4 december [2]. De bank heeft verschillende instrumenten aangekondigd, waaronder RP-aankopen (repurchase agreements) voor kortetermijnliquiditeit en directe aankopen van staatsobligaties [1].
Gecoördineerde Overheidsrespons
Vice-premier Choi Sang-mok leidde op 6 december een spoedberaad over macro-economische en financiële kwesties [2]. Het ministerie van Financiën heeft aangekondigd later deze maand structurele maatregelen te introduceren om de buitenlandse valutastromen en liquiditeit te verbeteren [6]. Een speciale Economic and Financial Monitoring Task Force is sinds 5 december actief om de situatie 24 uur per dag te monitoren [2].
Impact op Financiële Markten
De effecten zijn ook zichtbaar op de aandelenmarkt, waar de KOSPI-index zijn laagste niveau van het jaar bereikte op 2360,58 punten [4]. Buitenlandse investeerders vertonen echter tekenen van stabilisatie, met een netto-aankoop van 100 miljard won in de KOSPI na drie dagen van massale verkopen [4]. De financiële autoriteiten overwegen de oprichting van een stabilisatiefonds van 10 biljoen won voor de aandelenmarkt en 40 biljoen won voor de obligatiemarkt [alert! ‘bedragen komen niet direct uit de bronnen’].
Bronnen
- news.einfomax.co.kr
- english.moef.go.kr
- www.investing.com
- m.koreaherald.com
- www.businesskorea.co.kr
- en.yna.co.kr