Jeju Air Crash op Muan Luchthaven: Meer dan 75 Doden

Muan, zondag, 29 december 2024.
Een Jeju Air vliegtuig is gecrasht tijdens de landing op Muan International Airport, Zuid-Korea, waarbij meer dan 75 mensen zijn omgekomen. De crash roept vragen op over luchtvaartveiligheid.
Details van het Tragische Ongeval
Het ongeluk vond plaats op zondag 29 december 2024 om 9:03 uur lokale tijd (00:03 GMT), toen vlucht 7C2216 van Jeju Air uit Bangkok probeerde te landen op Muan International Airport [1][3]. Het Boeing 737-800 toestel had in totaal 181 personen aan boord, waaronder 175 passagiers en 6 bemanningsleden [3]. Van de passagiers waren er 173 Zuid-Koreanen en 2 Thai [1]. Het vliegtuig raakte tijdens de landing van de baan af, botste tegen een muur en vloog in brand [5].
Reddingsoperatie en Slachtoffers
De autoriteiten hebben direct een grootschalige reddingsoperatie op touw gezet, waarbij 32 brandweervoertuigen en talrijke brandweerlieden werden ingezet [5]. Tot nu toe zijn er 75 doden bevestigd [1]. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig met het zoeken naar overlevenden in het wrak, met name in de staartsectie van het vliegtuig [5]. De waarnemend president van Zuid-Korea, Choi Sang-mok, heeft opdracht gegeven alle beschikbare middelen in te zetten voor de reddingsoperatie [3].
Mogelijke Oorzaak en Onderzoek
Volgens eerste onderzoeken wijst alles op een probleem met het landingsgestel, mogelijk veroorzaakt door een botsing met vogels (bird strike) [3]. Een passagier stuurde vlak voor de crash nog een verontrustend bericht naar familie over een vogel die vast zou zitten in de vleugel [3]. Dit is het eerste dodelijke ongeval in de geschiedenis van Jeju Air sinds de oprichting in 2005 [5]. Het laatste incident met de luchtvaartmaatschappij dateert van augustus 2007, toen een Bombardier Q400 van de baan raakte door sterke wind [3][5].
Impact op de Luchtvaartsector
Deze ramp is des te opmerkelijker omdat Zuid-Korea bekend staat om zijn uitstekende staat van dienst op het gebied van luchtvaartveiligheid [5]. Het type vliegtuig, de Boeing 737-800, wordt wereldwijd veel gebruikt, ook door grote maatschappijen als All Nippon Airways (ANA) en Japan Airlines (JAL) [2]. Deze maatschappijen hebben aangegeven hun vluchten voorlopig niet aan te passen in afwachting van meer duidelijkheid over de oorzaak van het ongeluk [2].