Klimaatfinanciering zorgt voor spanningen op VN-top in Bakoe

Klimaatfinanciering zorgt voor spanningen op VN-top in Bakoe

2024-11-18 policy

Bakoe, maandag, 18 november 2024.
Op de COP29 in Bakoe botsen ontwikkelde en ontwikkelingslanden over de verhoging van het huidige klimaatbudget van 100 miljard dollar. Met recordtemperaturen in 2024 en toenemende klimaatrampen staat er veel op het spel. VN-topman Guterres waarschuwt: ‘De mensheid steekt de planeet in brand’.

Nieuwe Financieringsdoelen onder Druk

Tijdens de COP29-conferentie, die zich afspeelt van 11 tot 22 november 2024 in Bakoe, Azerbeidzjan, wordt klimaatfinanciering gepositioneerd als een cruciaal element. De conferentie heeft als doel nieuwe financieringsdoelen vast te stellen die verder gaan dan de huidige 100 miljard dollar per jaar. Deze financieringsdoelen zijn bedoeld om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij de overgang naar een koolstofarme economie en de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken[1][2].

Belangrijke Spelers en Standpunten

Op de conferentie zijn belangrijke figuren zoals VN-secretaris-generaal António Guterres aanwezig, die benadrukt dat klimaatfinanciering niet als liefdadigheid moet worden gezien, maar als een noodzakelijke investering. Hij roept op tot wereldwijde samenwerking om de uitdagingen van de klimaatcrisis op te lossen, terwijl Simon Stiell, uitvoerend secretaris van de UNFCCC, aandringt op duidelijke wereldwijde signalen tijdens de G20-top. Ontwikkelingslanden, vooral kleine eilandnaties, dringen aan op meer steun om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen weerstaan[3][4].

Invloed op Bedrijven en Markten

De mogelijke uitkomsten van COP29 kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven en markten, met name in Azië, waar beleidsveranderingen van invloed kunnen zijn op zowel lokale als internationale ondernemingen. Nederlandse bedrijven met belangen in Azië kunnen te maken krijgen met veranderingen in regelgeving en marktdynamiek, vooral als het gaat om investeringen in hernieuwbare energie en infrastructuurprojecten[5]. De conferentie biedt een kans voor bedrijven om hun betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling te versterken, maar vraagt ook om strategische aanpassingen om te voldoen aan nieuwe financierings- en milieueisen.

De Dringende Roep om Actie

Met 2024 dat op koers ligt om het warmste jaar ooit te worden, benadrukken klimaatactivisten en beleidsmakers het belang van dringende actie. Basmallah Rawash, een jonge klimaatactivist, spreekt de urgentie uit namens de jeugd, die zich zorgen maakt over de last van toekomstige klimaatschade. De druk om een ambitieus akkoord te bereiken dat voorziet in de noodzakelijke financiering voor een veerkrachtige en koolstofarme toekomst is nog nooit zo groot geweest[6].

Bronnen


klimaatfinanciering COP29