Japan levert snelle patrouilleboten aan Indonesië ter versterking veiligheid

Japan levert snelle patrouilleboten aan Indonesië ter versterking veiligheid

2025-01-11 policy

Jakarta, zaterdag, 11 januari 2025.
Japan biedt snelle patrouilleboten aan Indonesië aan als onderdeel van een programma om regionale veiligheid te versterken, in reactie op Chinees maritiem gedrag.

Historische ontmoeting tussen leiders

De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft tijdens zijn eerste ontmoeting met de Indonesische president Prabowo op 11 januari 2025 in Jakarta een overeenkomst gesloten over de levering van snelle patrouilleboten [1]. Deze levering valt onder het Japanse ‘Overheid Veiligheids Capaciteit Versterkingsprogramma’ (OSA), waarbij defensiematerieel kosteloos wordt verstrekt aan partnerlanden [1]. Beide leiders, die in oktober 2024 hun functies hebben opgenomen, benadrukten het belang van deze strategische samenwerking [1].

Maritieme veiligheid en training

De timing van deze overeenkomst is significant, aangezien de Japanse kustwacht net haar 50e patrouilleschip heeft uitgezonden voor anti-piraterij operaties in Zuidoost-Aziatische wateren [3]. Het patrouilleschip ‘Settsu’ zal ongeveer een maand lang surveilleren en gezamenlijke trainingen uitvoeren met Indonesische maritieme veiligheidsorganisaties [3]. Deze samenwerking is cruciaal voor de beveiliging van belangrijke zeeroutes in de regio [1][3].

Bredere strategische samenwerking

Naast de maritieme samenwerking hebben Japan en Indonesië besloten om een ‘2-plus-2’ overleg tussen hun ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie op te zetten [1]. Deze verdieping van de bilaterale betrekkingen komt op een moment dat er zorgen zijn over Indonesië’s toenadering tot China op economisch en veiligheidsgebied [1]. Premier Ishiba benadrukte dat Indonesië, als grootste ASEAN-economie, een cruciale partner is die fundamentele waarden en principes met Japan deelt [1].

Economische dimensie

De samenwerking strekt zich ook uit tot economisch terrein. Japan heeft toegezegd Indonesië te steunen bij haar ambitie om lid te worden van de OESO [1]. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van belangrijke mineralen, energieveiligheid en infrastructuur [1]. Japan zal ook expertise delen voor Indonesië’s schoolmaaltijdprogramma, een belangrijk initiatief van president Prabowo voor armoedebestrijding [1].

Bronnen


veiligheidssamenwerking defensie-uitrusting