Cyberaanval verstoort vluchtschema Japan Airlines

Tokio, donderdag, 26 december 2024.
Japan Airlines (JAL) werd getroffen door een cyberaanval, wat leidde tot verstoringen in vluchten en tijdelijke opschorting van ticketverkoop. Het incident benadrukt de kwetsbaarheid voor digitale bedreigingen.
Details van de Aanval
De cyberaanval begon op donderdag 26 december om 07:24 lokale tijd [1][3][6] en trof zowel interne als externe systemen van Japan Airlines. Als directe reactie heeft JAL een router tijdelijk uitgeschakeld die systeemstoringen veroorzaakte en de verkoop van vliegtickets voor vertrekkende vluchten op donderdag opgeschort [3]. De luchtvaartmaatschappij, de op één na grootste van Japan [4], meldde dat er geen klantengegevens zijn gelekt en er geen virussen zijn aangetroffen [1].
Impact op Vluchten
De verstoring had aanzienlijke gevolgen voor het vliegverkeer in heel Japan. Op verschillende luchthavens ontstonden vertragingen, waaronder op de belangrijke knooppunten Haneda, Kansai en Fukuoka [1]. Minimaal negen binnenlandse vluchten liepen vertraging op [4], met wachttijden die opliepen tot een uur [1]. Bij de terminal van Haneda Airport vormden zich lange rijen bij de incheckbalies en bagageafgifte, terwijl passagiers probeerden informatie te krijgen over hun vluchten [1].
Bredere Context van Cyberdreigingen
Deze aanval past in een zorgwekkend patroon van cyberdreigingen tegen Japanse organisaties. In 2023 werd Japan’s ruimtevaartorganisatie JAXA getroffen door een cyberaanval [3][4], en het National Center of Incident Readiness and Strategy for Cybersecurity (NISC) werd gedurende negen maanden gecompromitteerd door hackers [4]. Volgens onderzoeksinstanties lijkt het incident bij JAL het gevolg te zijn van een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service), waarbij systemen worden overspoeld met grote hoeveelheden dataverkeer [1].
Herstel en Gevolgen
JAL meldde dat de systemen rond 14:20 uur lokale tijd weer waren hersteld [1]. De impact strekte zich echter uit tot buiten de luchtvaartmaatschappij zelf - Japan Post rapporteerde vertragingen in de bezorging van post en pakketten door de verstoring van het luchtvrachtvervoer [1]. All Nippon Airways (ANA), Japan’s grootste luchtvaartmaatschappij, meldde geen tekenen van een vergelijkbare aanval op hun systemen [6].