ISRO lanceert succesvolle missie om ruimtevaartdokking te testen

ISRO lanceert succesvolle missie om ruimtevaartdokking te testen

2024-12-31 economie

Bangalore, dinsdag, 31 december 2024.
De SpaDeX-missie, gelanceerd door ISRO, test innovatieve technologie voor ruimtevaartdokking en versterkt India’s positie in de wereldwijde ruimtevaartgemeenschap.

Succesvolle Lancering vanaf Sriharikota

Op 30 december 2024 om 22:00 uur lokale tijd heeft de Indian Space Research Organisation (ISRO) met succes de SpaDeX-missie gelanceerd vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota [1][2]. De PSLV-C60 raket plaatste twee ruimtevaartuigen, elk met een gewicht van 220 kg, in een cirkelvormige baan op 470 kilometer hoogte [3][4]. ISRO-voorzitter S. Somanath bevestigde direct na de lancering het succes van de missie [1].

Geavanceerde Dokkingstechnologie

De SpaDeX-missie bestaat uit twee hoofdcomponenten: de SDX01 (‘Chaser’) en SDX02 (‘Target’) [4]. Deze ruimtevaartuigen zullen een complexe reeks manoeuvres uitvoeren om autonome rendez-vous en dokking te demonstreren [3]. De eerste dokkingspoging staat gepland voor 7 januari 2025 [3], waarbij de vaartuigen vanaf een afstand van 20 kilometer naar elkaar toe zullen bewegen voor de uiteindelijke dokking [5].

Strategische Betekenis voor India’s Ruimtevaartprogramma

Met deze missie voegt India zich bij een elite groep van landen die ruimtevaartdokkingstechnologie beheersen, naast de Verenigde Staten, Rusland en China [2]. De technologie is essentieel voor India’s toekomstige ruimteambities, waaronder de Chandrayaan-4 maanmissie en de geplande Bharatiya Antariksh Station (BAS) [3][4]. De missie bevat ook 24 aanvullende experimenten, waaronder een kleine robotarm en microzwaartekrachtexperimenten [3].

Toekomstgerichte Ontwikkelingen

ISRO heeft aangekondigd dat 2025 een druk jaar wordt met meerdere geplande missies [1]. De succesvolle lancering van SpaDeX markeert de laatste ISRO-missie van 2024 [2]. Het ruimtevaartagentschap ontwikkelt ook een nieuw stralingsbewakingsysteem op de SDX02, wat cruciaal is voor toekomstige bemande missies [4]. De technologie die in deze missie wordt gedemonstreerd, zal direct bijdragen aan India’s ambitie om tegen 2035 een eigen ruimtestation te hebben [2].

Bronnen


ruimtevaart dokkingstechnologie