India zet in op duurzame stedelijke ontwikkeling met begroting 2025

India zet in op duurzame stedelijke ontwikkeling met begroting 2025

2025-01-17 economy

New Delhi (vrijdag, 17 januari ‘25)
India investeert in infrastructuur en inclusiviteit voor kleinere steden als onderdeel van de duurzame stedelijke ontwikkelingsstrategie tegen klimaatverandering en om economische groei te stimuleren.

Snelle Verstedelijking en Economische Impact

India staat voor een ongekende stedelijke transformatie, met momenteel meer dan 500 miljoen mensen die in stedelijke gebieden wonen [1]. Deze stedelijke centra zijn van cruciaal belang voor de Indiase economie, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor 70% van het BBP van het land [GPT]. De verwachting is dat tegen 2030 meer dan 40% van de Indiase bevolking in stedelijke gebieden zal wonen [1], wat de urgentie van duurzame stedelijke planning onderstreept.

Ambitieuze Huisvestingsplannen

Een kernonderdeel van de strategie is de PMAY 2.0-regeling, die zich richt op de bouw van 10 miljoen betaalbare woningen [1]. Deze ambitieuze doelstelling komt op een cruciaal moment, aangezien de groei in betaalbare woningen voor het eerst in de recente geschiedenis negatief is [1]. De regering heeft hiervoor een substantieel budget van ₹82.577 crore gereserveerd, wat de ernst van hun inzet onderstreept [1].

Focus op Kleinere Steden

Een opmerkelijk aspect van deze strategie is de aandacht voor kleinere steden. Ongeveer 92% van de stedelijke centra in India zijn kleine steden met minder dan 100.000 inwoners [1]. De regering stimuleert ontwikkelaars om te investeren in deze tier 2 en tier 3 steden, met als doel de verstedelijking te decentraliseren en het potentieel van onderontwikkelde regio’s te ontsluiten [1].

Duurzaamheid en Klimaataanpak

De begroting van 2025 legt sterke nadruk op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Er zijn specifieke initiatieven voor waterbeheer in 100 grote steden [1], waarbij zowel watertoevoer als rioolwaterzuivering worden aangepakt. Experts zoals Kukreja benadrukken dat de aanpak van luchtvervuiling en effectief waterbeheer cruciaal zijn voor het succes van deze stedelijke ontwikkelingsplannen [1].

Bronnen


duurzaamheid stedelijke ontwikkeling