Koersschommelingen op Kospi door Politieke Onzekerheid in Zuid-Korea

Seoel, donderdag, 5 december 2024.
De politieke spanningen in Zuid-Korea veroorzaken volatiliteit op de Kospi-index, met zorgen over het mogelijke aftreden van president Yoon en de impact op buitenlandse investeerders.
Acute Marktonrust na Politieke Crisis
De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt vertoont aanzienlijke volatiliteit na een turbulente week waarin president Yoon Suk Yeol eerst de noodtoestand uitriep en deze later weer introk [1][2]. De Kospi-index daalde vanochtend met 0,59% naar 2449,49 punten [1], wat de aanhoudende onzekerheid onder beleggers weerspiegelt. Buitenlandse investeerders en institutionele beleggers hebben vandaag voor respectievelijk 1103 miljard en 422 miljard won aan aandelen verkocht [1].
Sectorale Impact en Marktreactie
De politieke crisis heeft verschillende sectoren ongelijk getroffen. De financiële sector werd het zwaarst geraakt met een daling van 2,51%, gevolgd door verzekeringen (-2,40%) en transport (-1,74%) [1]. De technologiesector toont echter veerkracht, met marktleider Samsung Electronics die een stijging van 1,13% noteerde [2]. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben gereageerd met de toezegging van ‘onbeperkte liquiditeit’ om de marktstabiliteit te waarborgen [3].
Economische Implicaties en Toekomstperspectief
De huidige situatie versterkt de zogeheten ‘Korea discount’, waarbij Zuid-Koreaanse aandelen structureel lager worden gewaardeerd dan internationale concurrenten [4]. Analisten verwachten aanhoudende volatiliteit, vooral omdat oppositiepartijen een motie tot afzetting hebben ingediend tegen president Yoon [5]. De Bank of Korea heeft een noodvergadering gehouden en staat klaar om 10 biljoen won (ongeveer 7,07 miljard dollar) in te zetten voor marktstabilisatie [3].
Impact op Internationale Betrekkingen
De politieke onrust heeft ook gevolgen voor het internationale zakelijke vertrouwen in Zuid-Korea. De lokale munt, de won, staat onder druk en handelde vanochtend op 1.414,25 won ten opzichte van de Amerikaanse dollar [2]. Experts waarschuwen dat deze politieke instabiliteit de pogingen om de ‘Korea risk premium’ te verminderen significant kan vertragen [4], wat vooral relevant is voor Nederlandse en andere internationale investeerders die actief zijn in de Zuid-Koreaanse markt.