Bank of Korea Verhoogt Liquiditeit na Onrust in Zuid-Korea

Seoel, woensdag, 4 december 2024.
De Bank of Korea injecteert extra liquiditeit in de markt om stabiliteit te herstellen na de opheffing van de martiale wet, te midden van politieke en economische onrust.
Ongekende Stappen voor Marktstabiliteit
De Bank of Korea (BOK) heeft op woensdag 4 december 2024 tijdens een buitengewone vergadering van het Monetair Beleidscomité besloten om tot eind februari 2025 extra liquiditeit in de markt te pompen[1]. Deze maatregel volgt op een turbulente periode waarin president Yoon Suk Yeol kortstondig de noodtoestand afkondigde, wat leidde tot aanzienlijke marktvolatiliteit. De centrale bank breidt het scala aan acceptabele onderpand uit voor haar RP-operaties (repurchase agreements) en vergroot het aantal in aanmerking komende financiële instellingen[1].
Directe Marktimpact
De financiële markten reageerden sterk op de politieke ontwikkelingen, met een daling van 1,4% in de KOSPI-index en verliezen van belangrijke bedrijven zoals Samsung Electronics (1%) en Hyundai Motor (meer dan 2%)[5]. De Zuid-Koreaanse won toonde ook volatiliteit, met een koers die tijdelijk steeg tot 1440 won per dollar voordat deze stabiliseerde rond 1417[3]. Deze schommelingen komen bovenop een al uitdagend jaar waarin de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt meer dan 7% heeft verloren[5].
Uitgebreide Steunmaatregelen
De centrale bank heeft een breed pakket aan steunmaatregelen aangekondigd. Naast de RP-operaties staat de BOK klaar om staatsobligaties op te kopen en buitenlandse valuta liquiditeit te verstrekken via valuta-swaps[1]. Park Jong-woo, plaatsvervangend gouverneur van de BOK, benadrukte dat de huidige marktsituatie relatief stabiel is vergeleken met eerdere crises zoals de COVID-19-pandemie[1]. De autoriteiten hebben toegezegd ‘onbeperkte liquiditeit’ te verstrekken tot de markten volledig zijn genormaliseerd[2].
Gevolgen voor Nederlandse Belangen
Voor Nederlandse investeerders en bedrijven actief in Zuid-Korea is waakzaamheid geboden. Hoewel de directe impact van de politieke onrust beperkt lijkt, waarschuwen analisten voor mogelijke gevolgen voor Zuid-Korea’s kredietbeoordeling[3]. Dit zou indirect effect kunnen hebben op Nederlandse bedrijven met belangen in Zuid-Korea. De situatie blijft voorlopig onzeker, vooral omdat de oppositie heeft opgeroepen tot het aftreden van president Yoon[GPT].
Bronnen
- www.khan.co.kr
- www.bloomberg.com
- think.ing.com
- www.bok.or.kr
- www.nytimes.com
- [](GPT: Algemene economische kennis en analyse)