Trump introduceert nieuwe tarieven voor Canada, Mexico en China

Washington (zondag, 2 februari ‘25)
President Trump heeft tarieven aangekondigd voor invoer uit Canada, Mexico en China, als reactie op illegale middelen exporterende landen. Dit kan wereldwijde handelsverstoringen veroorzaken.
Details van de tariefmaatregelen
President Trump heeft op 1 februari 2025 per presidentieel decreet nieuwe importheffingen aangekondigd [1][8]. De maatregelen omvatten een tarief van 25% op goederen uit Canada en Mexico, terwijl Chinese producten een extra heffing van 10% krijgen [1]. Voor Canadese olie en cruciale mineralen geldt een verlaagd tarief van 10% [1]. De tarieven voor Canada gaan in vanaf 4 februari 2025 [1]. Trump rechtvaardigt deze maatregelen door te verwijzen naar een ‘nationale noodtoestand’ vanwege de instroom van drugs en illegale immigranten [1].
Internationale reacties
De aankondiging heeft geleid tot sterke internationale tegenreacties. De Canadese premier heeft directe vergeldingsmaatregelen aangekondigd [1]. Doug Ford, premier van Ontario, uitte zijn teleurstelling en stelde dat Canada geen andere keuze heeft dan ‘hard terug te slaan’ [1]. Deze ontwikkeling betekent effectief een bevriezing van de USMCA-handelsovereenkomst tussen de VS, Mexico en Canada [1]. Dit zal vooral de auto-industrie en toeleveringsketens zwaar treffen [1].
Impact op wereldhandel
De gevolgen van deze tarieven reiken ver buiten de direct betrokken landen. Veel internationale bedrijven zoals Nike, Adidas en Puma hebben al gereageerd door hun productie te verplaatsen naar Vietnam [2]. Chinese fabrieken ervaren nu al significante dalingen in ordervolumes, met sommige faciliteiten die een personeelsreductie van meer dan 60% hebben doorgevoerd sinds eerdere tariefrondes [2]. Trump heeft daarnaast aangekondigd dat er aanvullende tarieven komen op producten zoals halfgeleiders, medicijnen, staal, aluminium en olie [7][8].
Economische implicaties
Het Witte Huis stelt dat de tarieven zullen blijven totdat de betrokken landen volledig meewerken aan drugsbestrijding en grensbewaking [1]. Trump beweert dat deze maatregelen geen significante inflatie zullen veroorzaken, hoewel hij toegeeft dat er op korte termijn verstoringen kunnen zijn [5]. De Amerikaanse regering beschuldigt specifiek China ervan dat het via subsidies de export van fentanyl stimuleert [1]. Dit is de eerste keer sinds de Nixon-schok van 1971 dat tarieven worden ingevoerd op basis van een verklaarde noodtoestand [1].
Bronnen
- www.nikkei.com
- www.bbc.com
- www.voakorea.com
- www.chosun.com
- imnews.imbc.com
- www.hani.co.kr
- kpmg.com
- news.bbsi.co.kr