Zuid-Koreaanse oppositiepartijen beginnen afzettingsprocedure tegen president Yoon

Seoel, woensdag, 4 december 2024.
Oppositiepartijen in Zuid-Korea hebben een afzettingsprocedure gestart tegen president Yoon Suk Yeol na het kortdurend afkondigen van martiale wet, met een stemming gepland voor deze week.
Historische Confrontatie
In een ongekende politieke confrontatie hebben zes Zuid-Koreaanse oppositiepartijen, waaronder de Democratische Partij van Korea, op 4 december 2024 een motie tot afzetting ingediend tegen president Yoon Suk Yeol[1]. Deze drastische stap volgt op Yoon’s controversiële beslissing om de krijgswet af te kondigen, de eerste keer in meer dan vier decennia dat dit gebeurde[2]. De oppositie beschuldigt de president van ‘staatsmisbruik’ en noemt zijn acties ‘een daad gelijk aan verraad’[1].
Internationale Reacties en Economische Impact
De Verenigde Staten, met bijna 30.000 troepen gestationeerd in Zuid-Korea, hebben hun ‘diepe bezorgdheid’ geuit over de situatie[3]. Als direct gevolg zijn belangrijke bijeenkomsten van de nucleaire consultatieve groep uitgesteld[3]. De politieke crisis heeft ook economische gevolgen: de Zuid-Koreaanse won is gedaald tot het laagste niveau sinds oktober 2022[4]. De grootste vakbond van het land heeft opgeroepen tot een ‘onbepaalde algemene staking’ totdat Yoon aftreedt[3].
Juridisch Proces en Vooruitzichten
Voor een succesvolle afzetting is een tweederde meerderheid in het 300-zetels tellende parlement vereist, gevolgd door goedkeuring van minstens zes rechters van het Constitutioneel Hof[5]. De stemming over de motie wordt verwacht op 6 december 2024[5]. De Democratische Partij, die een meerderheid heeft in het parlement, heeft Yoon voor de keuze gesteld: vrijwillig aftreden of geconfronteerd worden met de afzettingsprocedure[5]. De president’s populariteit was al gedaald tot 19% volgens recente peilingen[3], wat zijn positie verder verzwakt.