Twee centrale banken verlagen tarieven als reactie op tariefdreiging

Peking (donderdag, 10 april ‘25)
Op 9 april 2025 hebben India en Nieuw-Zeeland hun rentetarieven verlaagd, gedreven door tariefdreigingen die de economische groei bedreigen en inflatiezorgen aanwakkeren.
Agressieve renteverlagingen
De Reserve Bank of India heeft haar basisrente met 25 basispunten verlaagd naar 6%, terwijl de Reserve Bank of New Zealand haar tarief ook met 25 basispunten verlaagde naar 3,5% [1]. Voor Nieuw-Zeeland markeert dit de vijfde renteverlaging sinds augustus 2024 [1]. De governor van India’s centrale bank, Sanjay Malhotra, kondigde daarnaast een belangrijke beleidswijziging aan waarbij het monetaire beleid verschuift van ‘neutraal’ naar ‘accommoderend’ [1].
Mondiale handelsspanningen
Deze renteverlagingen komen op een cruciaal moment, nu de Verenigde Staten heeft gedreigd met dramatisch hogere tarieven. De VS heeft aangekondigd tarieven tot 125% te heffen op Chinese goederen, terwijl andere landen worden geconfronteerd met een basistarief van 10% gedurende een 90-daagse ‘pauzeperiode’ [2]. China heeft op zijn beurt gereageerd met tarieven van 84% op Amerikaanse producten [3].
Regionale impact
De tariefdreiging treft vooral Aziatische economieën hard. Landen die hebben geprofiteerd van productieverplaatsing uit China worden nu geconfronteerd met bijzonder hoge tarieven - Cambodja 49%, Laos 48% en Vietnam 46% [4]. Als reactie hierop overwegen meer centrale banken in de regio hun monetair beleid te versoepelen [1]. Japan heeft al aangegeven de Amerikaanse tariefdreiging mee te nemen in haar monetaire beleidsoverwegingen [1].
Vooruitzichten
Analisten waarschuwen dat de kans op een wereldwijde recessie is gestegen van 40% naar 60% na de aankondiging van de hoge tarieven [5]. Morgan Stanley voorspelt dat zonder snelle de-escalatie, de wereldeconomie in de tweede helft van 2025 significant kan vertragen [5]. De Europese Centrale Bank wordt ook verwacht volgende week een renteverlaging van 25 basispunten door te voeren [1].