Japanse overheid onderzoekt verplichte cloudimplementatie voor overheidsinstellingen

Japanse overheid onderzoekt verplichte cloudimplementatie voor overheidsinstellingen

2024-12-09 policy

Tokio, maandag, 9 december 2024.
De Japanse overheid overweegt een verplicht onderzoek naar cloudsystemen bij overheidsinstanties, gericht op het verbeteren van digitale infrastructuur en efficiëntie van regeringsdiensten.

Digitaal Agentschap’s Ambitieuze Cloudstrategie

Het Japanse Digitaal Agentschap heeft een omvangrijk wetsvoorstel voorbereid voor de implementatie van ‘Government Cloud’ diensten [1]. Dit initiatief verplicht overheidsinstanties om de mogelijkheid van cloudimplementatie te onderzoeken, waarbij ook semi-overheidsorganisaties zoals de Bank of Japan en de Japanse publieke omroep NHK worden betrokken [1]. Het wetsvoorstel, dat in het fiscale jaar 2024 van kracht moet worden [1], maakt deel uit van een bredere digitale transformatie van de Japanse overheid.

Huidige Stand van Zaken

Het Government Cloud-platform wordt momenteel al actief gebruikt, met Amazon Web Services (AWS) als dominante dienstverlener. Van de 1497 geïmplementeerde systemen draaien er maar liefst 1452 op AWS [1]. Naast AWS zijn ook andere grote technologiebedrijven zoals Google Cloud, Microsoft Azure, Oracle Cloud Infrastructure en het Japanse Sakura Internet geselecteerd als dienstverleners [1]. Deze diversificatie moet zorgen voor een robuuste en flexibele digitale infrastructuur.

Cyberveiligheid als Kritieke Factor

De timing van deze wetgeving is cruciaal, gezien de toenemende cyberveiligheidsrisico’s. Recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde kosten van datalekken in 2024 zijn opgelopen tot $4,88 miljoen [2]. Organisaties die proactieve beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals External Attack Surface Management (EASM), rapporteren tot 30% lagere kosten voor beveiligingstests [2]. De Cloud Security Alliance (CSA) speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van organisaties in hun cloudtransitie sinds 2009 [3], waarbij vooral de nadruk ligt op veilige implementatie en best practices.

Toekomstperspectief en Implementatie

Het wetsvoorstel voorziet in een gefaseerde aanpak waarbij het Digitaal Agentschap als centrale beheerder optreedt voor de contracten met cloudproviders [1]. Vanaf 2025 zal een nieuw betalingssysteem worden geïmplementeerd waarbij het agentschap de betalingen aan providers coördineert [1]. Deze aanpak moet de adoptie van clouddiensten versnellen en tegelijkertijd de cyberveiligheid waarborgen. Experts benadrukken dat traditionele beveiligingsbenaderingen niet meer volstaan in moderne cloudomgevingen [4], wat de noodzaak van deze gecoördineerde aanpak onderstreept.

Bronnen


cloudtechnologie digitalisering