Zuid-Koreaanse aanklagers zetten arrestatie van president Yoon door

Seoel, woensdag, 15 januari 2025.
Zuid-Koreaanse aanklagers proberen opnieuw president Yoon Suk Yeol te arresteren wegens interne onrust, wat politieke en economische gevolgen voor de regio kan hebben.
Tweede arrestatiepoging
De speciale aanklagers en politie van Zuid-Korea hebben op woensdag 15 januari 2025 een tweede poging gedaan om president Yoon Suk Yeol te arresteren [1][2]. Deze nieuwe poging volgt 12 dagen na een eerdere mislukte arrestatiepoging op 3 januari [3]. Voor deze operatie zijn ongeveer 3.200 politieagenten ingezet, wat samen met andere veiligheidstroepen neerkomt op bijna 5.000 man [4].
Aanklacht en weerstand
De president wordt beschuldigd van interne onrust na het uitroepen van een noodtoestand [1]. De arrestatiepoging stuitte op verzet bij de presidentiële beveiliging en aanhangers van Yoon [5]. De advocaat van president Yoon, Seok Dong-hyun, heeft aangegeven dat er gesprekken gaande zijn over een mogelijke vrijwillige verschijning bij het onderzoeksbureau, maar de aanklagers stellen dat alleen arrestatie een optie is [6].
Politieke ironie
Opmerkelijk is dat Yoon, voordat hij president werd, als openbaar aanklager bekend stond om zijn agressieve vervolgingsbeleid [7]. Hij leidde onder meer onderzoeken die leidden tot de arrestatie van voormalige presidenten Lee Myung-bak en Park Geun-hye [7]. Nu zijn team pleit voor het principe van ‘onderzoek zonder hechtenis’, wordt dit door critici als hypocriet bestempeld [7].
Regionale impact
De politieke crisis in Zuid-Korea heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor de stabiliteit in de regio [GPT]. De situatie wordt nauwlettend gevolgd door internationale media, waarbij vooral Chinese en Japanse nieuwsorganisaties uitgebreid verslag doen van de ontwikkelingen [8]. Het arrestatiebevel blijft geldig tot 21 januari 2025 [9].
Bronnen
- www.nikkei.com
- www.voakorea.com
- namu.wiki
- www.khan.co.kr
- h21.hani.co.kr
- www.khan.co.kr
- www.khan.co.kr
- www.hani.co.kr
- www.khan.co.kr