Bank van Korea verhoogt leninglimiet en verlaagt rente voor KMO's

Bank van Korea verhoogt leninglimiet en verlaagt rente voor KMO's

2025-01-28 policy

Seoul (dinsdag, 28 januari ‘25)
De Bank van Korea heeft de leningslimiet voor KMO’s verhoogd tot 14 biljoen won en de rente verlaagd, waardoor naar schatting 900 miljard won aan rentelasten wordt bespaard voor kwetsbare bedrijven.

Verhoging leningslimiet en renteverlaging

De Bank van Korea heeft op 23 januari 2025 de limiet voor financiële intermediaire ondersteuningsleningen verhoogd van 9 naar 14 biljoen won [1]. Deze leningen worden beschikbaar gesteld tegen een jaarlijkse rente van 1,5% [1]. De centrale bank financiert 75% van het totale leningbedrag via commerciële banken [1]. Volgens Lee Chang-yong, gouverneur van de Bank van Korea, zal deze verhoging van 5 biljoen won de rentelasten van kwetsbare KMO’s met ongeveer 900 miljard won verminderen [1].

Achtergrond en voorwaarden

Het steunprogramma vindt zijn oorsprong in een selectief herfinancieringssysteem uit 1962 [1]. Niet alle sectoren komen in aanmerking voor deze steun; met name de vastgoedsector en horecabedrijven zijn uitgesloten van het programma [1]. Deze gerichte aanpak komt voort uit de visie dat ondersteuning specifiek gericht moet zijn op bedrijven die daadwerkelijk in moeilijkheden verkeren [1].

Economische context

Deze maatregel komt op een moment dat de Zuid-Koreaanse economie onder druk staat. In december 2024 werd de grootste daling in bedrijfsleningen in 8 jaar tijd geregistreerd [2]. De Bank of Korea heeft de economische groeiprognose voor 2025 naar beneden bijgesteld tot 1,6-1,7% [2]. Deze aanpassing is mede het gevolg van aanhoudende politieke onzekerheid die het consumentenvertrouwen negatief beïnvloedt [2].

Toekomstperspectief

De Bank of Korea overweegt verdere monetaire versoepeling om de economische groei te stimuleren. Experts verwachten dat de centrale bank mogelijk de basisrente verder zal verlagen tijdens de komende beleidsvergadering [2][3]. Dit past in een bredere strategie om de economische groei te ondersteunen en de financiële druk op het MKB te verlichten [2].

Bronnen


leningslimiet kredietbeleid