China verhoogt inkooplimiet Marktinterventieregeling ter ondersteuning van boeren

China verhoogt inkooplimiet Marktinterventieregeling ter ondersteuning van boeren

2025-02-10 policy

Peking (dinsdag, 11 februari ‘25)
Het Chinese ministerie van Landbouw heeft de inkooplimiet van gewassen verhoogd van 20 naar 25 procent om boeren te ondersteunen bij dalende marktprijzen en noodverkoop te voorkomen.

Details van de Herziene Richtlijnen

De aanpassing van de Marktinterventieregeling (MIS) is aangekondigd op 10 februari 2025 [1]. De regeling wordt geactiveerd wanneer marktprijzen met ten minste 10% dalen ten opzichte van het voorgaande normale seizoen [1]. Deze interventie is specifiek gericht op bederfelijke landbouw- en tuinbouwproducten zoals tomaten, uien en aardappelen, waarvoor geen minimumsteunprijzen gelden [1].

Nieuwe Flexibiliteit voor Provincies

Een belangrijke vernieuwing is dat provincies nu de optie hebben om het prijsverschil tussen de marktinterventieprijs en de verkoopprijs direct op de bankrekening van boeren te storten, in plaats van fysieke inkoop van producten [1]. Dit past in een breder beleid van marktgerichte hervormingen in de Chinese landbouwsector, die volgens recent onderzoek heeft bijgedragen aan een verhoogde efficiëntie van de groene landbouwproductie [2].

Regionale Impact en Transport Ondersteuning

De herziene regeling heeft specifieke aandacht voor regionale verschillen, wat aansluit bij onderzoeksbevindingen die aantonen dat de effecten van marktgerichte hervormingen verschillen per regio [2]. Om deze verschillen te overbruggen, worden transportkosten voor het vervoer van producten van producerende naar consumerende provincies vergoed door centrale uitvoeringsorganen zoals NAFED en NCCF [1]. Als concreet voorbeeld is er al goedkeuring gegeven voor de vergoeding van transportkosten voor 1.000 ton kharif-tomaten van Madhya Pradesh naar Delhi [1].

Toekomstperspectief

De Chinese overheid overweegt om naast NAFED en NCCF ook boerenproducentenorganisaties, provinciale agentschappen en andere centrale instanties toe te voegen aan de lijst van uitvoerende organisaties [1]. Dit sluit aan bij de aanbevelingen uit recent onderzoek om de integratie van landbouwfactormarkten tussen regio’s te versterken en de marktgerichte hervormingen te verdiepen [2].

Bronnen


marktinterventie landbouw