Volatiliteit in KOSPI-index door wereldwijde economische zorgen

Seoel, zondag, 22 december 2024.
De KOSPI-index in Zuid-Korea ervaart sterke fluctuaties door aanpassingen in het beleid van Amerikaanse en Chinese centrale banken en regionale geopolitieke spanningen.
Recente Marktbewegingen
De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt toont significante volatiliteit, met de KOSPI-index die op 19 december 2024 een daling van 1,95% noteerde naar 2.435,93 punten [1]. Deze neerwaartse trend zette zich voort, waarbij de index verder daalde naar 2.404,15 punten op 20 december [6]. Buitenlandse investeerders hebben een aanzienlijke rol gespeeld in deze beweging, met een netto verkoop van 1,988 biljoen won, wat de zeventiende opeenvolgende week van netto verkopen markeert [6].
Impact van Internationale Ontwikkelingen
De marktvolatiliteit wordt versterkt door recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve heeft aangegeven het aantal verwachte renteverlagingen voor 2025 te verminderen van vier naar twee [6]. Daarnaast heeft teleurstellend nieuws uit de halfgeleidersector, met name de lagere vooruitzichten van Micron Technology, een negatieve impact gehad op Zuid-Koreaanse technologiebedrijven [6]. Deze ontwikkelingen hebben bijzonder effect op de Nederlandse handelsbetrekkingen met Zuid-Korea, gezien de sterke focus op de technologiesector [GPT].
Vooruitzichten voor de Feestdagen
Voor de komende kerstweek verwachten analisten een relatief rustige handelsperiode. NH Investment & Securities voorspelt een handelsrange voor de KOSPI tussen 2.390 en 2.510 punten [6]. Belangrijke gebeurtenissen deze week zijn onder meer de publicatie van de Koreaanse handelsbalans voor 1-20 december op 23 december, gevolgd door marktsluitingen op 25 december voor Kerst [6]. De markten blijven gevoelig voor macro-economische indicatoren en het monetaire beleid van centrale banken [5].
Institutionele Reacties
Institutionele beleggers hebben ook gereageerd op de marktonzekerheid met een netto verkoop van 307,6 miljard won, wat de eerste verkoopdominantie in vijf weken betekent [6]. Individuele beleggers daarentegen, hebben deze trend tegengewerkt met netto aankopen ter waarde van 1,9545 biljoen won [6]. Volgens Kim Young-hwan van NH Investment & Securities blijft de markt worstelen met “een periode vol nadelige factoren zoals hoge rentetarieven en ongunstige wisselkoersen” [6].