Bank van Korea overweegt renteverlaging om binnenlandse vraag te stimuleren

Bank van Korea overweegt renteverlaging om binnenlandse vraag te stimuleren

2024-12-27 policy

Seoul, vrijdag, 27 december 2024.
De Bank van Korea overweegt rentewijzigingen om de binnenlandse vraag te stimuleren, ondanks zorgen over hoge wisselkoersen, om zo de lokale economie te ondersteunen.

Urgente Maatregelen voor Economisch Herstel

De Bank van Korea heeft in een recente aankondiging aangegeven dat ze in 2025 de rente zal verlagen, waarbij de focus ligt op het stimuleren van de binnenlandse economie [1][2]. Deze beslissing komt op een moment dat de Zuid-Koreaanse economie onder druk staat, met name zichtbaar in de commerciële vastgoedsector waar bijvoorbeeld in Sejong de leegstand van middel- en grote winkelcentra boven de 20% ligt [1].

Balanceren tussen Binnenlandse Groei en Valutastabiliteit

De centrale bank staat voor een complexe uitdaging, waarbij de won-dollar wisselkoers recent steeg tot 1.464 won [1]. Deze monetaire versoepeling is vooral gericht op het stimuleren van de binnenlandse vraag, waarbij de bank erkent dat een gezonde binnenlandse economie op lange termijn ook de valutastabiliteit ten goede kan komen [1][2]. Experts van Hana Bank suggereren dat een aanhoudend economisch herstel door renteverlagingen zelfs zou kunnen leiden tot een daling van de wisselkoers [1].

Impact op Industrie en Export

De voorgenomen renteverlaging is met name belangrijk voor Zuid-Korea’s exportgerichte productiesector [2]. Een lagere rente zou de financieringskosten voor kapitaalintensieve industrieën zoals halfgeleiders, auto’s en elektronica kunnen verminderen [2]. De timing van deze beleidswijziging wordt mede beïnvloed door de relatief lage inflatie, met een CPI-stijging van slechts 1,5% in november 2024 [2].

Regionale Context en Risico’s

Deze monetaire koerswijziging past in een bredere regionale trend, waarbij bijvoorbeeld Indonesië in september 2024 al zijn benchmarkrente met 25 basispunten verlaagde naar 6% [2]. De Bank van Korea zal haar vroegtijdige waarschuwingsfunctie versterken om mogelijke volatiliteit op de financiële markten te beheersen, vooral gezien de geopolitieke risico’s en mogelijke economische beleidsveranderingen in de Verenigde Staten [2].

Bronnen


rentebeleid binnenlandse vraag