Zuid-Korea Overweegt Renteverlaging om Economische Uitdagingen te Tackelen

Zuid-Korea Overweegt Renteverlaging om Economische Uitdagingen te Tackelen

2025-05-06 policy

Seoul (dinsdag, 6 mei ‘25)
De Bank of Korea overweegt het verlagen van de rente, mede door politieke onrust die consumptie en investering negatief beïnvloedt. Dit komt te midden van onzekerheden ondanks de algehele noodzaak tot economisch herstel.

Monetair Beleid en Politieke Context

Lee Chang-yong, gouverneur van de Bank of Korea, heeft tijdens een persconferentie in Milaan op 5 mei 2025 benadrukt dat de centrale bank vastbesloten is de rente te verlagen, hoewel de timing en omvang nog nader bepaald moeten worden [1]. Het recente aftreden van viceminister van Economie Choi Sang-mok heeft de politieke onzekerheid verder vergroot, wat volgens Lee een aanzienlijke negatieve impact heeft op de binnenlandse consumptie en investeringen [2].

Economische Indicatoren en Renteontwikkeling

De huidige basisrente van 2,75% staat onder druk door verslechterende economische indicatoren [3]. De consumptie blijft achter bij verwachtingen en bedrijfsinvesteringen zijn de afgelopen zes maanden vrijwel tot stilstand gekomen door de politieke onzekerheid [4]. Opmerkelijk is dat de rentemarge tussen krediet- en spaarrentes bij de grote banken is opgelopen tot het hoogste niveau sinds juli 2022, variërend van 1,38 tot 1,55 procentpunt [5].

Vastgoedmarkt en Monetaire Overwegingen

De centrale bank houdt bij haar rentebeleid nadrukkelijk rekening met de effecten op de vastgoedmarkt. Lee waarschuwt dat het monetair beleid niet mag fungeren als katalysator voor stijgende vastgoedprijzen [6]. Deze voorzichtige benadering weerspiegelt de complexe balans tussen economische stimulering en financiële stabiliteit [GPT].

Bronnen


rentebesluit vastgoedmarkt