Bank of Japan lijdt recordverlies van 13,6 biljoen yen op staatsobligaties

Bank of Japan lijdt recordverlies van 13,6 biljoen yen op staatsobligaties

2024-11-28 economy

Tokio, donderdag, 28 november 2024.
De Bank of Japan heeft een historisch waardeverlies van 13,6 biljoen yen (ongeveer 84 miljard euro) geleden op haar obligatieportefeuille. Dit verlies, het grootste sinds de metingen begonnen in 2004, is het directe gevolg van de recente renteverhogingen die de centrale bank heeft doorgevoerd.

Oorzaken van het verlies

De stijging van de lange termijn rentevoeten in Japan, die voortkwam uit renteverhogingen door de Bank of Japan, heeft geleid tot een daling van de marktwaarde van de obligaties die de bank in bezit heeft. Het verlies, dat op 13 biljoen yen werd vastgesteld tegen het einde van september 2024, is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 9,43 biljoen yen verlies in maart van hetzelfde jaar[1][2]. Deze ontwikkeling is deels te wijten aan het beëindigen van de negatieve rente- en stimuleringsmaatregelen die eerder golden[4].

Gevolgen voor de Japanse financiële markt

Het verlies op de obligatieportefeuille heeft potentieel destabiliserende gevolgen voor de financiële markten in Japan. Hoewel de Bank of Japan stelt dat de verliezen geen directe impact hebben op de boekhoudkundige resultaten door de adoptie van een ‘hold-to-maturity’ strategie[2], kan de toenemende bezorgdheid over de financiële gezondheid van de bank leiden tot volatiliteit op de obligatie- en valutamarkten[3].

Invloed op Nederlandse investeerders

Voor Nederlandse investeerders die activa in Japan bezitten, zoals staatsobligaties, kan deze situatie resulteren in verhoogde risico’s. Fluctuaties in de yen-koers en de Japanse rentemarkten kunnen rendementen beïnvloeden. Daarnaast kan de onrust in de Japanse financiële markten, door de verhoogde rentevoeten, leiden tot bredere economische effecten die ook de Europese markten kunnen raken[5].

Toekomstige vooruitzichten en strategieën

De Bank of Japan heeft aangegeven door te gaan met het verhogen van rentetarieven als onderdeel van hun monetaire beleid, ondanks de huidige verliezen. Dit kan impliceren dat de bank zich voorbereidt op een langere periode van hogere rentevoeten met als doel de inflatie te beheersen en economische stabiliteit te waarborgen[3][4]. Voor investeerders betekent dit dat er een grotere nadruk zal liggen op het beheren van rente- en valutarisico’s in hun portefeuilles.

Bronnen


Bank of Japan staatsobligaties