Bank of Korea Verstrekt Recordbedrag aan Liquiditeit

Seoul, dinsdag, 14 januari 2025.
De Bank of Korea heeft 47 biljoen won aan herverkoopovereenkomsten gekocht om de economie te stabiliseren na de staat van beleg, wat meer is dan tijdens de pandemie.
Ongekende Liquiditeitssteun
De Bank of Korea heeft in december 2024 een recordbedrag van 47,6 biljoen won (ongeveer €32,5 miljard) aan herverkoopovereenkomsten (RP’s) verstrekt [1][2]. Dit bedrag overtreft zelfs de totale RP-aankopen tijdens het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie in 2020, toen er 42,3 biljoen won werd verstrekt [1][2]. De totale RP-aankopen voor heel 2024 bereikten een historisch hoogtepunt van 106,1 biljoen won [2].
Directe Marktreactie
De financiële markten reageerden sterk op de afkondiging van de staat van beleg. De KOSPI daalde met 4,0% en de KOSDAQ met 1,8%, wat resulteerde in een verlies van ongeveer 100 biljoen won aan marktkapitalisatie [7]. De won/dollar wisselkoers steeg scherp van 1.425 won naar 1.471,2 won [7]. Het consumentenvertrouwen (CSI) daalde in december 2024 met 12,3 punten naar 88,4, de grootste daling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 [7].
Impact op Nederlandse Belangen
Voor Nederlandse investeerders en bedrijven actief in Zuid-Korea betekent deze situatie verhoogde waakzaamheid [GPT]. De sterke interventie van de Bank of Korea biedt weliswaar stabiliteit op korte termijn, maar de politieke onzekerheid en mogelijke inflatierisico’s vragen om een zorgvuldige heroverweging van investeringsstrategieën [7]. De centrale bank waarschuwt dat aanvullend beleid nodig zal zijn voor het beheer van de fiscale balans op middellange tot lange termijn [7].
Vooruitzichten
Economische experts volgen nauwlettend of deze ongekende liquiditeitsinjectie zal leiden tot het gewenste herstel van de consumptie en werkgelegenheid [7]. De effectiviteit van deze maatregelen zal cruciaal zijn voor het vertrouwen van internationale investeerders in de Zuid-Koreaanse economie [GPT]. De Bank of Korea heeft aangegeven klaar te staan voor verdere interventies indien nodig om de marktstabiliteit te waarborgen [1].