Japan stelt ambitieus energieplan voor: 70% hernieuwbare en nucleaire energie tegen 2040

Japan stelt ambitieus energieplan voor: 70% hernieuwbare en nucleaire energie tegen 2040

2025-02-18 policy

Tokio (dinsdag, 18 februari ‘25)
De Japanse regering heeft een plan goedgekeurd om hernieuwbare en nucleaire energiebronnen uit te breiden tot 70% van de totale energieproductie tegen 2040, met aandacht voor decarbonisatie.

Belangrijke Doelstellingen voor 2040

Het nieuwe energieplan, dat vandaag door het kabinet is goedgekeurd, streeft naar een ambitieuze energiemix waarbij 40-50% uit hernieuwbare energie en 20% uit kernenergie moet komen [1]. Dit betekent een drastische vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die zal dalen naar 30-40% van de totale energieproductie [1]. Minister van Economische Zaken Yoshihide Muto benadrukte dat het plan gericht is op het vermijden van overmatige afhankelijkheid van specifieke energiebronnen [1].

Specifieke Maatregelen voor Hernieuwbare Energie

In het plan worden concrete doelstellingen gesteld voor verschillende vormen van hernieuwbare energie [1]. Zonne-energie moet 23-29% van de energiemix vormen, windenergie 4-8%, waterkracht 8-10%, geothermische energie 1-2% en biomassa 5-6% [1]. Een opvallende wijziging in het beleid is het schrappen van de eerdere doelstelling om de afhankelijkheid van kernenergie te verminderen [1], wat wijst op een hernieuwde focus op nucleaire energie als onderdeel van de decarbonisatiestrategie.

Emissiereductie en Internationale Samenwerking

Japan heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen met 73% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2013 [1]. Dit ambitieuze plan wordt vandaag bij de Verenigde Naties ingediend [1], hoewel dit later is dan de oorspronkelijke deadline van 10 februari onder het Parijsakkoord [1]. Het ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven dat dit energieplan een recordaantal van ongeveer 40.000 openbare reacties heeft ontvangen [1], wat het grote maatschappelijke belang van deze transitie onderstreept.

Economische Implicaties

De implementatie van dit nieuwe energiebeleid heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven [5]. Het plan voorziet in steun voor bedrijven die willen investeren in schone energietechnologieën [3]. Voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energiesector in Azië biedt dit nieuwe kansen [GPT]. De Tokyo Metropolitan Government heeft al aangegeven programma’s te ontwikkelen om bedrijven te ondersteunen bij de energietransitie [3].

Bronnen


energieplan decarbonisatie