Zuid-Koreaanse Dienstensector Moeizaam, Ondanks Inhoudsopmars

Seoel (vrijdag, 21 maart ‘25)
De Bank van Korea wijst op stagnerende dienstexport ondanks de wereldwijde populariteit van K-inhoud. Deregulering en meer particuliere investeringen zijn noodzakelijk voor verbetering.
Groeiende Kloof in Mondiale Dienstenhandel
De mondiale dienstenhandel heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, waarbij het aandeel in de totale wereldhandel is gestegen van 19,4% in 2011 naar 24,1% in 2023 [1]. Zuid-Korea’s positie is echter verzwakt, met een daling van het marktaandeel in de mondiale dienstenexport van 1,9% in 2010 naar 1,6% in 2023 [2].
Succesvol in Kennisdiensten
Er zijn wel lichtpunten: de Zuid-Koreaanse export van kennisdiensten is tussen 2010 en 2024 met gemiddeld 13,4% per jaar gegroeid, ruim boven het algemene groeipercentage van 3,8% voor de totale dienstenexport [3]. Deze groei wordt vooral gedreven door intellectueel eigendom (54,0%), zakelijke dienstverlening (27,0%), IT-diensten (14,1%) en culturele diensten (4,9%) [4].
Structurele Uitdagingen
De Bank van Korea identificeert verschillende knelpunten in de dienstensector. Zuid-Korea verliest terrein aan ontwikkelde landen in hoogwaardige diensten zoals juridisch advies en consulting, terwijl het voor arbeidsintensieve diensten concurrentie ondervindt van China en India [5]. Een bijkomend probleem is dat veel contentzaken via buitenlandse platforms worden verkocht, wat de mogelijkheden voor waardecreatie beperkt [6].
Kansen voor Nederlandse Bedrijven
Voor Nederlandse ondernemingen die actief zijn in Zuid-Korea biedt deze situatie zowel uitdagingen als kansen. Met een wisselkoers van 1593,21 won tegen de euro [7] en een groeiende vraag naar professionele diensten, kunnen Nederlandse bedrijven mogelijk profiteren van de Zuid-Koreaanse ambitie om de dienstensector te moderniseren [GPT].
Bronnen
- news.einfomax.co.kr
- news.einfomax.co.kr
- www.haesanews.com
- www.yna.co.kr
- www.kita.net
- www.haesanews.com
- stat.kita.net