Discussies over Zuid-Koreaanse politieke stabiliteit na mislukte afzetting

Discussies over Zuid-Koreaanse politieke stabiliteit na mislukte afzetting

2024-12-08 policy

Seoel, zondag, 8 december 2024.
Wetgevers in Zuid-Korea zoeken naar manieren om de politieke stabiliteit te herstellen na de mislukte afzettingspoging tegen president Yoon Suk-yeol. Dit kan de toekomst van het land beïnvloeden.

Mislukte Afzettingspoging

De poging om president Yoon Suk-yeol af te zetten is op 7 december 2024 mislukt doordat de regeringspartij de stemming boycotte [3]. De afzettingsmotie vereiste een twee-derde meerderheid in de 300 leden tellende Nationale Assemblee, maar slechts 3 van de 108 leden van Yoon’s partij namen deel aan de stemming [3]. Dit leidde tot grote publieke onvrede, met tienduizenden demonstranten die zich verzamelden buiten het parlementsgebouw [5].

Politieke Nasleep

Han Dong-hoon, de leider van Yoon’s People Power Party, en premier Han Duck-soo hebben op 8 december 2024 een spoedoverleg om een ‘ordelijke terugtrekking’ van president Yoon en de herstructurering van het kabinet te bespreken [1]. De crisis ontstond nadat Yoon op 3 december 2024 kortstondig de krijgswet afkondigde, waarvoor hij later zijn excuses aanbood [2]. Han Dong-hoon verklaarde dat ‘het onmogelijk is voor de president om zijn normale taken uit te voeren’ [3].

Aanhoudende Protesten

De demonstraties tegen president Yoon zijn in de loop van de week geïntensiveerd, met de grootste bijeenkomst tot nu toe op zaterdag 7 december 2024 [6]. Demonstranten hebben aangekondigd door te gaan met hun protesten, waarbij velen beloven elk weekend terug te komen [6]. De oppositie heeft de mogelijkheid om een nieuwe afzettingsmotie in te dienen wanneer een nieuwe parlementaire sessie opent op 11 december 2024 [7].

Onderzoeken en Verantwoording

Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de gebeurtenissen rond de krijgswet. Drie militaire commandanten zijn geschorst en de minister van Defensie Kim Yong Hyun is op 5 december 2024 afgetreden [8]. Aanklagers hebben een reisverbod opgelegd aan bepaalde functionarissen en onderzoeken beschuldigingen van machtsmisbruik en pogingen om politici te arresteren wegens vermeende ‘anti-staatsactiviteiten’ [8][2].

Bronnen


regering ordehandhaving