Zuid-Korea's economie koerst af op historisch lage groei

Seoul, vrijdag, 29 november 2024.
De Bank of Korea schokt de financiële markten met een voorspelling van slechts 1,8% economische groei in 2026 - het laagste niveau in 15 jaar, exclusief de COVID-periode. Deze dramatische afname van de ooit zo krachtige ‘Aziatische tijger’ markeert een keerpunt voor de wereldwijde economie.
Een Historisch Laagtepunt
De aankondiging van de Bank of Korea (BoK) op 28 november 2024 kwam als een schok voor de financiële wereld. Met een voorspelling van een economische groei van slechts 1,8% in 2026, bevindt Zuid-Korea zich op een pad van lage groei dat voor het laatst werd gezien tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2009[1]. Deze voorspelling is een voortzetting van een dalende trend die al enkele jaren aan de gang is, met een groei van 2,2% voor 2024 en een verdere daling naar 1,9% in 2025[2].
Gevolgen voor de Zuid-Koreaanse Economie
De voorspelde lage groei wordt toegeschreven aan meerdere factoren, waaronder een afname van de exportgroei en een verzwakte binnenlandse vraag[3]. Bovendien heeft de Bank of Korea de basisrente verlaagd tot 3,00% om de neerwaartse risico’s voor de economie te verzachten, ondanks een toegenomen volatiliteit van de wisselkoers[4]. Deze renteverlagingen zijn ongebruikelijk in tijden van hoge inflatie en wijzen op de ernst van de economische situatie.
Impact op Nederlandse Investeerders
Voor Nederlandse investeerders en bedrijven die zakendoen met Zuid-Korea, betekent deze voorspelde stagnatie een herbeoordeling van hun strategieën. De verwachte daling in de waarde van de Koreaanse won, die in 2025 zwakker zal zijn, kan gevolgen hebben voor de valutamarkt en investeringen in Koreaanse activa[5]. Dit biedt echter ook kansen voor Nederlandse bedrijven die willen profiteren van gunstigere valutakoersen bij het importeren uit Zuid-Korea.
Vooruitzichten en Aanbevelingen
De Bank of Korea heeft aangegeven dat verdere renteverlagingen mogelijk zijn in 2025, met een verwachte verlaging van 25 basispunten per kwartaal tot een terminale rente van 2,0%[6]. Dit beleid is gericht op het stimuleren van binnenlandse consumptie en het verlichten van de schuldendruk, maar investeerders moeten voorzichtig blijven gezien de verhoogde volatiliteit en onzekerheid in de wereldwijde handelsomgeving.