Trage groei in China ondanks stimuleringsmaatregelen

Peking, maandag, 16 december 2024.
De Chinese economie vertraagde in november, ondanks overheidsstimuleringsmaatregelen. Teleurstellende detailhandelsverkopen en investeringen roepen twijfels op over de effectiviteit van het economische beleid.
Scherpe Daling in Consumentenbestedingen
De detailhandelsverkopen in China groeiden in november met slechts 3% ten opzichte van vorig jaar, een aanzienlijke daling vergeleken met de 4,8% groei in oktober [1][3]. Deze cijfers bleven ver achter bij de verwachtingen van economen, die een groei van 5% hadden voorspeld [1]. Vooral de uitgaven aan niet-essentiële producten zoals cosmetica, alcohol en kleding lieten een zwakke ontwikkeling zien [6].
Vastgoedmarkt Blijft Zorgenkindje
De Chinese vastgoedsector toont nog steeds tekenen van zwakte. De prijzen van nieuwe woningen daalden in november met 0,2% ten opzichte van oktober, terwijl de prijzen van gebruikte woningen met 0,35% afnamen [4]. Hoewel dit de kleinste dalingen zijn sinds medio 2023, blijft de totale vastgoedinvestering zorgwekkend met een daling van 10,4% op jaarbasis [4].
Nieuwe Beleidsmaatregelen Aangekondigd
Als reactie op de economische vertraging heeft de Chinese overheid tijdens de Politburo vergadering van 8 december 2024 aangekondigd het fiscaal beleid ‘meer proactief’ te maken en een ‘matig los’ monetair beleid te voeren [4]. De regering overweegt extra stimuleringsmaatregelen om de groei te ondersteunen [5], waarbij een schuldenpakket van 10 biljoen yuan is aangekondigd voor fiscale stimulering [4].
Impact op Internationale Markten
De teleurstellende Chinese economische data hebben ook hun weerslag op de internationale markten. De Aziatische aandelenmarkten reageerden negatief op de cijfers [2]. Voor Nederlandse investeerders en bedrijven die zaken doen met China betekent dit dat ze rekening moeten houden met aanhoudende economische onzekerheid in de komende periode [GPT].