Voormalig Amerikaanse econoom gearresteerd voor spionage voor China

Voormalig Amerikaanse econoom gearresteerd voor spionage voor China

2025-02-02 policy

Beijing (zondag, 2 februari ‘25)
Een ex-Federal Reserve econoom werd gearresteerd wegens het lekken van vertrouwelijke informatie aan de Chinese overheid, inclusief monetaire beleidsbeslissingen en gepatenteerde economische gegevens.

Details van de Arrestatie

John Harold Rogers (63), een voormalig senior adviseur bij de Federal Reserve, werd op vrijdag 31 januari 2025 gearresteerd [1][5]. Hij wordt beschuldigd van economische spionage en het verstrekken van gevoelige informatie aan Chinese inlichtingendiensten tussen 2010 en 2021 [1][6]. Rogers werkte in deze periode bij de internationale financiële afdeling van de Federal Reserve [3].

Aard van de Gelekte Informatie

De gelekte informatie omvatte vertrouwelijke gegevens over monetair beleid, tariefbeoordelingen tegen China en eigendomsrechtelijk beschermde economische datasets [1][6]. Deze informatie zou China een significant voordeel kunnen geven bij de handel in Amerikaanse staatsobligaties en effecten [3]. Rogers stuurde deze gevoelige informatie naar zijn persoonlijke e-mail of drukte deze af voordat hij naar China reisde [1].

Chinese Betrokkenheid

Volgens de aanklacht ontving Rogers ongeveer $450.000 voor zijn vermeende spionageactiviteiten onder het mom van een parttime docentschap aan een Chinese universiteit [1][3]. De Chinese samenzweerders, die zich voordeden als onderzoeksstudenten maar in werkelijkheid voor Chinese inlichtingendiensten werkten, voorzagen Rogers ook van reiskosten, accommodatie en andere voordelen [1][6].

Juridische Gevolgen

Rogers riskeert een maximale gevangenisstraf van 15 jaar en een boete van $5 miljoen voor economische spionage, plus nog eens 5 jaar voor het afleggen van valse verklaringen [1][8]. Het Amerikaanse ministerie van Justitie benadrukt dat deze zaak onderdeel is van een breder patroon van Chinese economische spionageactiviteiten gericht op Amerikaanse financiële instellingen [6].

Bronnen


spionage monetair beleid