Aardbeving van 6,9 treft Miyazaki, Japan: Tsunamiwaarschuwing opgeheven

Aardbeving van 6,9 treft Miyazaki, Japan: Tsunamiwaarschuwing opgeheven

2025-01-14 general

Miyazaki, dinsdag, 14 januari 2025.
Een aardbeving met magnitude 6,9 trof Miyazaki, Japan, leidend tot een tsunamiwaarschuwing. Geen grote schade gemeld. Onderzoek naar verband met verwachte Nankai Megathrust-aardbeving gestart.

Details van de Aardbeving

De aardbeving vond plaats op 13 januari 2025 om 21:19 uur lokale tijd, met het epicentrum in de Hyuga-nada zee, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Miyazaki [1][3]. De oorspronkelijke magnitude werd geschat op 6,9, maar is later bijgesteld naar 6,6, met een diepte van 36 kilometer [4][5]. In de stad Miyazaki en de gemeenten Takanabe en Shintomi werd een seismische intensiteit van 5- op de Japanse schaal gemeten [1].

Tsunami-impact en Veiligheidsmaatregelen

Direct na de aardbeving werd een tsunamiwaarschuwing uitgegeven voor de prefecturen Miyazaki en Kochi [1][2]. Bij de haven van Miyazaki en in Aburatsu (Nichinan-stad) werden tsunamigolven van maximaal 20 centimeter waargenomen [4]. De tsunamiwaarschuwing werd dezelfde dag om 23:50 uur weer ingetrokken [4]. Het Japanse Meteorologische Agentschap waarschuwt dat er de komende 2-3 dagen nog naschokken kunnen plaatsvinden van vergelijkbare magnitude [2].

Mogelijke Verbanden met Grotere Seismische Activiteit

Deze aardbeving roept vragen op over mogelijke verbanden met de gevreesde Nankai Megathrust-aardbeving. Experts van de Japanse overheid schatten de kans op een grote aardbeving in dit gebied op 70-80% binnen de komende 30 jaar [2]. Professor Kenji Satake van de Universiteit van Tokyo beschouwt deze beving als een naschok van de aardbeving van augustus 2024, die een magnitude van 7,1 had [4]. Als een Nankai Megathrust-aardbeving zich voordoet, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn, met schattingen van mogelijke slachtofferaantallen die oplopen tot 320.000 mensen [1].

Huidige Situatie en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel er geen significante schade is gemeld, waarschuwen autoriteiten dat de grond mogelijk verzwakt is door de aardbeving, zelfs zonder regen [8]. Het Japanse Meteorologische Agentschap benadrukt het belang van voortdurende waakzaamheid en goede voorbereiding op mogelijke aardbevingen [2][4]. Yuusuke Yamashita, onderzoeker aan de Universiteit van Kyoto, merkt op dat de aardbeving plaatsvond op de grens tussen tektonische platen, mogelijk in een gebied dat niet was ‘gebroken’ tijdens de vorige aardbeving [4].

Bronnen


aardbeving tsunamiwaarschuwing