Centrale Banken Kopen Goud, Maar Bank of Korea Niet

Seoel (donderdag, 6 februari ‘25)
Veel centrale banken breiden hun goudreserves uit, terwijl de Bank of Korea dit al sinds 2013 niet heeft gedaan. Dit veroorzaakte een daling in de wereldwijde ranglijst van goudbezit voor Korea.
Dramatische Verschuiving in Goudreserves
De Bank of Korea houdt al 11 jaar vast aan een goudreserve van 104,4 ton [1], terwijl andere Aziatische centrale banken hun reserves actief uitbreiden. China, momenteel de zesde grootste goudhouder ter wereld, heeft alleen al in het afgelopen jaar 33,9 ton aan zijn reserves toegevoegd [1]. Deze statische positie heeft ertoe geleid dat Zuid-Korea is gezakt van de 32e plaats in 2013 naar de huidige 38e positie op de wereldranglijst van goudbezit [1].
Strategische Overwegingen
De Bank of Korea toont zich opmerkelijk terughoudend in het uitbreiden van haar goudreserves, die slechts 2% van de totale deviezenreserves uitmaken - het laagste percentage onder de top 40 centrale banken [1]. Deze conservatieve aanpak staat in schril contrast met de wereldwijde trend, waarbij centrale banken in 2023 gezamenlijk 1.186 ton goud aankochten, het hoogste niveau in vier jaar [1].
Regionale Dynamiek
De situatie wordt nog pregnanter tegen de achtergrond van recente valutaontwikkelingen in de regio. Japan heeft sinds 2022 actief geïntervenieerd in de valutamarkten [2], wat invloed heeft gehad op de Zuid-Koreaanse deviezenreserves. Er lijkt sprake te zijn van een impliciete samenwerking tussen Japan, China en Zuid-Korea bij dollarverkopen [2], wat de unieke positie van Zuid-Korea in het goudbeleid des te opvallender maakt.
Toekomstperspectief
De goudprijs heeft recent een historisch hoogtepunt bereikt van $2.845,14 per ounce [1], meer dan een verdubbeling sinds Korea’s laatste aankoop in 2013. Ondanks deze prijsstijging houdt de Bank of Korea vast aan haar standpunt dat goud mogelijk overgewaardeerd is [1]. Dit beleid zou echter herzien kunnen worden, gezien de toenemende regionale economische samenwerking, zoals blijkt uit de G20-besprekingen over financiële coördinatie tussen Japan, Zuid-Korea en de VS [2].