Bank of Korea verlaagt groeiverwachting voor 2025 naar 1,6-1,7%

Seoel (maandag, 20 januari ‘25)
De verlaging is het gevolg van politieke onzekerheid en economische psychologische effecten, wat de eerdere voorspelling van 1,9% vermindert met 0,2 tot 0,3 procentpunten.
Impact van Politieke Crisis
De Bank of Korea heeft deze aanpassing vooral toegeschreven aan de politieke onrust die ontstond na de afkondiging van de noodtoestand in december 2024 [1][2]. De bank verwacht dat deze politieke onzekerheid zal aanhouden tot het eerste kwartaal van 2025, waarna vanaf het tweede kwartaal een geleidelijk herstel wordt voorzien [1]. Het consumentenvertrouwen is significant gedaald, wat zich uit in een sterke afname van de economische activiteit [3].
Binnenlandse Economische Indicatoren
De economische impact is vooral zichtbaar in de binnenlandse consumptie. Creditcardbestedingen vertonen sinds eind december een scherpe daling en de verkoop van geïmporteerde auto’s is in december met maar liefst 16,7% gekrompen [4]. Ook de bouwsector wordt getroffen, met een daling van 17,2% in het aantal nieuwe woningprojecten ten opzichte van de planning [1].
Vooruitzichten en Herstelkansen
De Bank of Korea benadrukt dat het economisch herstel sterk afhankelijk is van drie factoren: de snelheid waarmee de politieke stabiliteit terugkeert, mogelijke stimuleringsmaatregelen van de overheid, en het economisch beleid van de nieuwe Amerikaanse regering [4]. De centrale bank pleit voor een consistente uitvoering van het economisch beleid, los van de politieke situatie, om het vertrouwen van zowel binnenlandse als internationale partijen te herstellen [2].
Betekenis voor Nederlandse Belangen
Voor Nederlandse bedrijven en investeerders betekent deze verlaging van de groeiverwachting dat extra voorzichtigheid geboden is bij zakendoen met Zuid-Korea [GPT]. Het is raadzaam om de politieke ontwikkelingen nauwlettend te volgen en rekening te houden met mogelijke volatiliteit in de Zuid-Koreaanse markt, vooral in het eerste kwartaal van 2025 [GPT].