Zuid-Koreaanse Overheid Neemt Recordlening om Economische Neergang te Verzachten

Zuid-Koreaanse Overheid Neemt Recordlening om Economische Neergang te Verzachten

2025-05-07 economy

Seoel (woensdag, 7 mei ‘25)
De Zuid-Koreaanse overheid leende 71 biljoen won van de Bank of Korea om tijdelijke financiële tekorten te dekken, veroorzaakt door een vertragende economie.

Ongekende Leningomvang

De Zuid-Koreaanse regering heeft tot eind april 2025 een recordbedrag van 70,7 biljoen won aan tijdelijke leningen opgenomen bij de Bank of Korea. Dit bedrag is 70.7 biljoen won hoger dan dezelfde periode vorig jaar en ongeveer 69.93 keer zo veel als tijdens de COVID-19-crisis in 2020 [1]. Deze drastische toename in overheidskredieten weerspiegelt de groeiende financiële druk op de Zuid-Koreaanse economie.

Rente en Terugbetaling

De kosten van deze noodfinanciering zijn aanzienlijk, met alleen al in het eerste kwartaal van 2025 een rentebedrag van 44,53 miljard won [2]. Ondanks de omvang van de leningen heeft de regering wel aangetoond dat ze in staat is om haar verplichtingen na te komen - per eind april 2025 is het volledige geleende bedrag van 75,7 biljoen won, inclusief een restschuld van 5 biljoen won uit 2024, volledig afgelost [1].

Impact op Monetair Beleid

De Zuid-Koreaanse centrale bank heeft voor 2025 een maximale kredietlimiet vastgesteld van 50 biljoen won, verdeeld over verschillende rekeningen: 40 biljoen won voor de geïntegreerde rekening, 2 biljoen won voor graanbeheer en 8 biljoen won voor het publieke fondsbeheer [2]. Economen waarschuwen dat het frequente gebruik van deze noodkredieten en de daaruit voortvloeiende verhoogde liquiditeit in de markt een uitdaging kunnen vormen voor het beheersen van de inflatie [2].

Gevolgen voor Nederlandse Investeerders

Voor Nederlandse bedrijven en investeerders met belangen in Zuid-Korea is deze ontwikkeling een belangrijk signaal [GPT]. De verhoogde staatsschuld en de daaruit voortvloeiende economische onzekerheid kunnen impact hebben op de stabiliteit van de Won en het investeringsklimaat. Hoewel de Zuid-Koreaanse overheid haar afloscapaciteit heeft aangetoond, blijft waakzaamheid geboden [alert! ‘Specifieke impact op Nederlandse investeringen niet gedocumenteerd in bronnen’].

Bronnen


noodlening liquiditeitstekort