Nissan's kredietwaardigheid verlaagd naar speculatieve status door Moody's

Nissan's kredietwaardigheid verlaagd naar speculatieve status door Moody's

2025-02-21 policy

Tokio (vrijdag, 21 februari ‘25)
Op 21 februari werd Nissan’s kredietwaardigheid door Moody’s verlaagd naar ‘Ba1’, als gevolg van slechte kasstromen en winstgevendheid, wat kan leiden tot hogere financieringskosten.

Recente financiële tegenslagen

De verlaging van Nissan’s kredietwaardigheid door Moody’s Japan komt na een reeks tegenvallende ontwikkelingen. Het bedrijf kondigde recent aan dat het verwacht het boekjaar 2025 af te sluiten met een verlies van 80 miljard yen [1][2]. Deze negatieve vooruitzichten volgen kort na het afketsen van de geplande fusiegesprekken met Honda [2].

Impact op financieringskosten

De nieuwe ‘Ba1’-rating, een verlaging van één stap vanaf ‘Baa3’, plaatst Nissan in de categorie van speculatieve investeringen [1]. Volgens financieel expert Seiji Sugiura van Tokai Tokyo Intelligence Lab zal dit significante gevolgen hebben voor Nissan’s financieringsmogelijkheden. Vooral de uitgifte van bedrijfsobligaties wordt hierdoor aanzienlijk gecompliceerder vanwege de verhoogde kosten [2].

Toenemende zorgen in de markt

De financiële zorgen rond Nissan worden weerspiegeld in de markt voor kredietrisico’s. Op 17 februari 2025 bereikte het kredietrisico van Nissan, gemeten via Credit Default Swaps (CDS), het hoogste niveau van alle Japanse bedrijven [2]. Deze positie, waarbij Nissan zelfs grotere concerns als Rakuten Group en SoftBank Group overtrof, onderstreept de ernst van de situatie [2].

Vooruitzichten blijven uitdagend

Dean Enjo, Senior Analist bij Moody’s, geeft aan dat de verslechterde kredietwaardigheid een direct gevolg is van de zwakke prestaties in de kernactiviteiten van het bedrijf [2]. Ook andere kredietbeoordelaars zoals R&I en JCR hebben recent hun ratings voor Nissan verlaagd. JCR wijst specifiek op de aanhoudende zwakke verkoopcijfers in belangrijke markten als de Verenigde Staten en China [2].

Bronnen


kredietwaardigheid autosector